Vereniging Hoofd Hals kanker zeilen op Schuttevaer

Enkhuizen; Woensdag 3 augustus was een fantastisch mooie vakantiedag voor de dagtocht met de Schuttevaer. 
Dankbaar zeilt VaarKracht al jaren mee met schipper Trudy en haar bemanning. Inmiddels zelfs een klassieker te noemen.

De enthousiaste leden van de Hoofd Hals Vaartocht staan om half 11, ruim anderhalf uur voor de afvaart, al op de kade klaar om in te checken. De mensen kijken zo naar deze uitwaaidag op dit prachtschip uit en willen elk moment van de verwendag in zich opnemen en benutten. Om 12 uur stapt de 40e gast aan boord en is er een kort welkomstwoord met koffie en thee met een zoete verwennerij.

Op het IJsselmeer varen we langs de kust in de richting van Medemblik. Het is echt perfect zeilweer voor een uitje als  vandaag: Beaufort 3 èn zon! Dus alle zeilen worden gehesen.
Voor het hijsen worden twee groepen van 6 tot 8 personen op het dek samengesteld: een groep voor het hijsen van de piekeval en een groep voor het hijsen van de klauwval. Diegenen die de kracht op dit moment ontbreekt, joelt vrolijk mee: ene twee-en hup, ene twee-en hup. En die aanmoediging is welkom! 
En nu nog een laatste zeil… de kluivert. Voorop het schip zien we een uitstekend rondhout, de zgn. kluiverboom, waaraan het voorste zeil gevoerd kan worden.
Voldaan bekijken we het resultaat als het grootzeil, de fok, het besaanzeil en de kluivert volvallen.  Wow, dat is genieten want de wind staat zo mooi in de zeilen.

Na deze arbeid worden we door het team van VaarKracht en de keukenprinses van de Schuttevaer Jorna beloond met zachte broodjes, heerlijk beleg, warme soep en toetje.
Zichtbaar ontspannen geniet iedere gast op zijn eigen manier van het buiten zijn op het schip, op het water, de vrijheid, de stilte, de uitzichten op zee en het land, de ontmoetingen met anderen. Wat voelen wij ons ook blij, als we bij zovele gasten een grote glimlach op het gezicht zien.
Een aantal gasten wordt verleid om te ervaren wat het is om stuurman te zijn op zo’n schip van 40 meter lang, 2 masten en 22 ton zwaar.  Het is een bijzondere positie:  vandaaruit is  goed overzicht op wat er op het schip gebeurt en wat er op het water plaatsvindt.  Met een brede grijns weten de stuurmannen en vrouwen het schip op de goede koers te houden. Complimenten!

Na genoten te hebben van verhalen van elkaar, natuur, het buiten uitwaaien, keren we terug. De borrel met hapjes lonkt! De zon schijnt nog steeds.

Veel dank aan het Schuttevaer team: Trudy, Inkie, Eize en Jorna en alle gasten verbonden met Vereniging Hoofd Hals kanker.  Het is een zeer geslaagde dag geweest!! 

Het bevlogen VaarKracht team: Germa, Lidy, Petra, Martin en Kees J

Lees ook deze verhalen

Over Vaarkracht

Leven met kanker is zwaar. De rollercoaster van onderzoek, onzekerheid en de lange reeks bezoeken aan het ziekenhuis eisen hun tol. Voor zowel de patient als zijn omgeving. Dan is het fijn als er een moment is waarop men even een nieuw perspectief kan ervaren. Even een moment geen kankerpatiënt zijn. Elk uur komen er in Nederland 13 kankerpatiënten bij die terecht komen in de mallemolen. Voor hen en alle andere patiënten organiseren wij een zorgeloze dag op het water.

Onze Missie

VaarKracht organiseert overal in het land vaartochten of een dagje op het water. Kleine belevenissen en pleziertjes vanuit even een ander perspectief. Daarom is onze missie ook simpel verwoord in onze belofte; ‘even een moment geen kankerpatiënt’. Samen met al onze vrijwilligers, de schippers die hun boot ter beschikking stellen en de horeca die zorgt voor een heerlijke lunch onderweg, bieden we al die mensen en hun omgeving een onvergetelijke dag.

Ook sponsor worden. Help mee.

De vaartocht of de dag in ons WaterHuis is gratis. Mede dankzij alle vrijwilligers en onze sponsoren hebben we zo al ruim 9000 patiënten een zorgeloze dag op het water kunnen aanbieden. Er is echter zo veel meer vraag die wij van harte proberen in te vullen met uw hulp. Help ons mee!