Vanuit Zierikzee op zeilklipper Nieuwe Maen

Zierikzee; Op 31 augustus zou de tweede groepsvaartocht van dit jaar in de regio Zeeland worden gehouden.

De gasten voor deze vaartocht verzamelden zich rond 10.00 in de stadhaven van Zierikzee aan boord van de klipper “Nieuwe Maen”. Na de ontvangst en het nuttigen van een lekker kopje, met de hand opgegoten koffie, heette de schipper iedereen welkom aan boord en gaf Leni van Stichting VaarKracht een korte toelichting over het verloop van de dag.

Intussen was de schipper al gaan varen en verzamelde iedereen zich aan dek omdat het zonnetje al volop scheen waardoor de buitentemperatuur aangenaam was. Nabij de monding van het havenkanaal werd het voorzeil al gehesen en korte tijd later ook het gereefde grootzeil door Rene (een van de gasten) en een van de bemanningsleden. Daarna werd er koers gezet naar Burghsluis nabij de Oosterscheldekering.

Onderweg daar naartoe ontstond een gezellige sfeer aan boord en wisselde iedereen met elkaar  ervaringen een weetjes uit. Rond 12 uur werd begonnen aan de voorbereidingen van de lunch,  waar iedereen wel zin in had temeer er diverse gasten al vroeg onderweg waren.

 

Bij Burghsluis manoeuvreerde de schipper het schip kunstig de haven in en werd er afgemeerd om van de inmiddels gereedstaande lunch te genieten. Bij de lunch werd een kop soep geserveerd en kon iedereen kiezen uit diverse soorten brood en beleg al dan niet met rauwkost.

Na de lunch liet de schipper op de kaart van de Oosterschelde nog even zien waar we voor de lunch hadden gevaren, en vertelde hij dat we na de lunch onze tocht zouden vervolgen via het “Oliegeultje” en kort langs de Oosterscheldekering om daarna langs de deels drooggevallen “Roggenplaat” weer terug te zeilen richting Zierikzee.

Tijdens de zeiltocht voor de lunch, als de terug tocht naar Zierikzee kon iedereen aan dek verblijven omdat de zon bleef schijnen en ondanks dat er een stevige bries bleef doorstaan, de buitenlucht temperatuur aangenaam bleef.

Toen we Zierikzee naderden werd er nog een hapje, knabbeltje en drankje geserveerd waarna de Nieuwe Maen omstreeks half 5 weer afmeerde aan de kade in Zierikzee waar nog een groepsfoto werd gemaakt en de schipper en zijn bemanning hartelijk werden bedankt voor deze gezellige dag waar iedereen volop van genoten had, en letterlijk aangenaam had kunnen uitwaaien.

Dank aan BMT Global die deze vaartocht heeft gesponsord, Sonnema Berenburg voor de schippersgeschenken en Ad als vrijwilliger en coördinator regio Zeeland.

Lees ook deze verhalen

Over Vaarkracht

Leven met kanker is zwaar. De rollercoaster van onderzoek, onzekerheid en de lange reeks bezoeken aan het ziekenhuis eisen hun tol. Voor zowel de patient als zijn omgeving. Dan is het fijn als er een moment is waarop men even een nieuw perspectief kan ervaren. Even een moment geen kankerpatiënt zijn. Elk uur komen er in Nederland 13 kankerpatiënten bij die terecht komen in de mallemolen. Voor hen en alle andere patiënten organiseren wij een zorgeloze dag op het water.

Onze Missie

VaarKracht organiseert overal in het land vaartochten of een dagje op het water. Kleine belevenissen en pleziertjes vanuit even een ander perspectief. Daarom is onze missie ook simpel verwoord in onze belofte; ‘even een moment geen kankerpatiënt’. Samen met al onze vrijwilligers, de schippers die hun boot ter beschikking stellen en de horeca die zorgt voor een heerlijke lunch onderweg, bieden we al die mensen en hun omgeving een onvergetelijke dag.

Ook sponsor worden. Help mee.

De vaartocht of de dag in ons WaterHuis is gratis. Mede dankzij alle vrijwilligers en onze sponsoren hebben we zo al ruim 9000 patiënten een zorgeloze dag op het water kunnen aanbieden. Er is echter zo veel meer vraag die wij van harte proberen in te vullen met uw hulp. Help ons mee!