Vanuit Dalfsen aan de Vecht varen in een Vechtzomp

Dalfsen; In 2019 was de vaartocht al in voorbereiding, maar door de twee Corona jaren konden we vandaag, op zondag 11 september pas vanuit Dalfsen de vaartocht laten plaats vinden. 

Voor velen is Dalfsen wellicht een onbekend dorp aan de Overijsselse Vecht, maar het is een bezoekje waard. Het ligt in een prachtig landelijke omgeving waar de Vecht zich doorheen slingert.

De meeste gasten kwamen uit de omgeving, maar konden vandaag het Vechtdal vanaf het water zien en dat is toch weer anders.

De Vechtzomp is een voormalig vrachtschip, Dit schip was tot in de puntjes onderhouden, mooi in de lak en voorzien van comfortabele bankjes om de gasten op te laten verblijven. Het is met de elektrische aandrijving ook een stille boot, waardoor je het water tegen de boeg en zwaarden hoorde klotsen.

 Vanaf 12 uur arriveerden de eerste gasten bij Grand Café de Fabriek en konden plaats nemen aan een van de prachtig gedekte lunch tafels. De lunch was tussen half een en half twee.
Het was smullen van de broodplanken met mooie broodjes en wraps, belegd met vlees, zalm, tonijn en kaas, etc.

 

Na de lunch liepen de gasten naar de kade. De bemanning had de ontvangst voorbereid en begeleidden de gasten aan boord. De temperatuur was al aardig opgelopen en enkele gasten zetten dan ook een rieten hoeden op. Het zag er allemaal gezellig uit en de Vechtzomp werd afgeduwd voor een vaartocht richting Zwolle. 

We passeerden andere watersporters, het Veerhuis (?) en mooi gelegen vakantiewoningen. De bevolking is allervriendelijkst en er werd veel gezwaaid.

Tijdens het varen vertelde de gids John over wat er te zien en in het verleden allemaal gebeurd was. Hij kon met veel kennis en een Haags accentje boeiend vertellen. Ook enkele gasten lieten wetenswaardig heden weten.

Na ruim een uur varen werd de Vechtzomp bij de Vechterweert, een sluis, gekeerd.

We passeerden een paar nieuwsgierige koeien die ook verkoeling van het water zochten; mooi om van zo dichtbij te zien.

Zo kwamen we weer bij ons vertrekpunt voor een sanitaire stop, om vervolgens door te varen richting Vilsteren. Daarvoor moesten we wel de mast even strijken om onder de  Blauwe Boogbrug door te kunnen.

Het gezelschap kwam steeds meer met elkaar in gesprek en natuurlijk gingen de flesjes water en fruit rond voor een goede “vochtbalans”.

Na ongeveer een uur varen keerden bij het fietspondje om en voeren met de stroom mee naar de eindbestemming, Grand Café de Fabriek.
Daar waren de tafels inmiddels gedekt voor een nazit met drankjes en een borrelplank van de Kaas Helden. Het zag er geweldig uit en smaakte natuurlijk uitstekend!

Het einde van deze mooie dag werd afgesloten met een woord van dank aan de schippers, de gids en de gastheer van de Fabriek.

Veel dank aan Lionsclub Ommen- Dalfsen die samen met Grand Café de Fabriek en de Kaas Helden deze vaartocht zo mooi verzorgd en gesponsord hebben.

Dank aan Stichting Vechtzomp en de gids.

Natuurlijk dank aan Rolien die als bewoner van Dalfsen en coördinator van VaarKracht deze vaartocht heeft georganiseerd. Het was een geweldige dag en hopelijk mogen we volgend jaar nogmaals deze vaartocht beleven.

Publicatie DalfsenNet; zie hier

Lees ook deze verhalen

Over Vaarkracht

Leven met kanker is zwaar. De rollercoaster van onderzoek, onzekerheid en de lange reeks bezoeken aan het ziekenhuis eisen hun tol. Voor zowel de patient als zijn omgeving. Dan is het fijn als er een moment is waarop men even een nieuw perspectief kan ervaren. Even een moment geen kankerpatiënt zijn. Elk uur komen er in Nederland 13 kankerpatiënten bij die terecht komen in de mallemolen. Voor hen en alle andere patiënten organiseren wij een zorgeloze dag op het water.

Onze Missie

VaarKracht organiseert overal in het land vaartochten of een dagje op het water. Kleine belevenissen en pleziertjes vanuit even een ander perspectief. Daarom is onze missie ook simpel verwoord in onze belofte; ‘even een moment geen kankerpatiënt’. Samen met al onze vrijwilligers, de schippers die hun boot ter beschikking stellen en de horeca die zorgt voor een heerlijke lunch onderweg, bieden we al die mensen en hun omgeving een onvergetelijke dag.

Ook sponsor worden. Help mee.

De vaartocht of de dag in ons WaterHuis is gratis. Mede dankzij alle vrijwilligers en onze sponsoren hebben we zo al ruim 9000 patiënten een zorgeloze dag op het water kunnen aanbieden. Er is echter zo veel meer vraag die wij van harte proberen in te vullen met uw hulp. Help ons mee!

X