Met Eemlijn van Huizen naar Spakenburg

Huizen; Na een zeer regenachtige Pinksteren konden we de dag daarna gelukkig droog van huis gaan. Rond half 11 arriveerden de VaarKracht vrijwilligers bij de Eemlijn. De Eemlijn is een “fietsboot” die vaart tussen Huizen en Spakenburg en Amersfoort. Ieder jaar is de fietsboot 1, en soms zelfs 2x, beschikbaar voor gasten van St. VaarKracht. De medewerkers van de Eemlijn en de vrijwilligers van VaarKracht maken de boot altijd samen klaar voor de ontvangst van de gasten. De tafels worden opgeleukt met tafelkleden en bloemetjes van VaarKracht, de koffietafel wordt klaargezet en dan kunnen de gasten ontvangen worden op de grote dubbeldeks fietsboot.

Om half 12 komen de eerste gasten aan boord en al snel is men met elkaar in gesprek. De trossen gingen iets later los dan gepland … een paar gasten liet helaas, zonder bericht, verstek gaan.
Er stond een frisse wind bij het uitvaren waardoor het beter was om nog even “binnen” te blijven, maar al snel kwam er een mager zonnetje door dat steeds meer ging schijnen én warmte gaf. Toen gingen de meeste gasten “stralen” en ging men gauw naar het open bovendek en dat bleef de rest van de dag zo!

De lunch zou benedendeks als buffet geserveerd worden maar omdat de gasten bovendeks zo heerlijk in de zon zaten, hebben we snel zelf de heerlijke broodjes gemaakt en die op het bovendek uitgeserveerd. Er werd zichtbaar van genoten!

Intussen bleken we opeens al in Spakenburg aangekomen te zijn. De gasten konden ruim 1 uur daar rondkijken of op een terrasje zitten. Natuurlijk gingen enkele gasten er op uit voor een lekker vers visje. Anderen bezochten het Klederdracht en Visserij Museum. Daar was de nodige informatie te zien en te lezen over de strijd die de visserij en Spakenburg tegen het water hebben moeten leveren. In 1916 voltrok zich een watersnood rond de Zuiderzee en kwam het water op de wal doordat de dijken braken. Er werd veel schade aangericht, vooral de havens van Spakenburg werden zwaar getroffen.

In het museum was ook de klederdracht uit die tijd te zien. Grappig om te zien hoe de kinderen destijds in klederdracht in de schoolbank zaten en ook hoe alle vrouwen in klederdracht werkten, zelfs in de visserij. Wat is het toch leuk om ook in de haven van Spakenburg rond te lopen. Je ziet er vele mooie oude vissersboten en er is ook nog een mooie oude scheepswerf in bedrijf!

Tja, dan is het opeens weer tijd om aan boord te gaan en weer uit te varen. Dat was even precies manoeuvreren voor de schippers, beetje vooruit, beetje achteruit, maar het lukte perfect!

 

Aan boord vonden we het tijd voor de borrel, aangekleed met kaas, komkommer, snoeptomaatjes, worst en allerlei lekkere verse salades.

De gasten zaten verdeeld over de beide scheepsdekken en waren gezellig aan de praat of waren zomaar aan het genieten van de rust en de zon. Zij lieten meerdere keren horen dat ze zo goed verzorgd werden en een heerlijke lunch, hapjes en drankjes gekregen hadden. Natuurlijk vertelden wij hen dat dat allemaal gesponsord werd door Albert Hein uit Blaricum. Dat vonden ze geweldig, Albert Hein Blaricum veel dank daarvoor!

Tegen half 5 liepen we de haven van Huizen weer binnen. Na een afscheidswoordje en dank aan de schippers van de Eemlijn, die een schippersgeschenk kregen, ging iedereen “heerlijk uitgewaaid” en tevreden weer huiswaarts. Het was een fantastische dag geweest!

 Thérèse en Michiel, vrijwilligers VaarKracht.

Lees ook deze verhalen

Over Vaarkracht

Leven met kanker is zwaar. De rollercoaster van onderzoek, onzekerheid en de lange reeks bezoeken aan het ziekenhuis eisen hun tol. Voor zowel de patient als zijn omgeving. Dan is het fijn als er een moment is waarop men even een nieuw perspectief kan ervaren. Even een moment geen kankerpatiënt zijn. Elk uur komen er in Nederland 13 kankerpatiënten bij die terecht komen in de mallemolen. Voor hen en alle andere patiënten organiseren wij een zorgeloze dag op het water.

Onze Missie

VaarKracht organiseert overal in het land vaartochten of een dagje op het water. Kleine belevenissen en pleziertjes vanuit even een ander perspectief. Daarom is onze missie ook simpel verwoord in onze belofte; ‘even een moment geen kankerpatiënt’. Samen met al onze vrijwilligers, de schippers die hun boot ter beschikking stellen en de horeca die zorgt voor een heerlijke lunch onderweg, bieden we al die mensen en hun omgeving een onvergetelijke dag.

Ook sponsor worden. Help mee.

De vaartocht of de dag in ons WaterHuis is gratis. Mede dankzij alle vrijwilligers en onze sponsoren hebben we zo al ruim 9000 patiënten een zorgeloze dag op het water kunnen aanbieden. Er is echter zo veel meer vraag die wij van harte proberen in te vullen met uw hulp. Help ons mee!