Lemmer, WaterHuis

BlogBericht 28 februari 2023

En nu zien we dan toch langzaam maar zeker de horizon inzicht komen!
Het werk dat nog gedaan moet worden is te overzien en de planning is dat het WaterHuis eind maart te water gaat. Na het testen van de apparatuur en installaties en het maken van proefvaarten gaat het WaterHuis op reis. Een van de eerste bestemmingen is Rotterdam. Het WaterHuis komt te liggen in de Erfgoedhavens.

Onderstaand enkele actuele afbeeldingen.

BlogBericht januari 2023

Vrijdag 20 januari was een gedenkwaardige dag. De dekcontructies waren enkele weken van het WaterHuis afgenomen om gegalvaniseerd te worden. Op vrijdag 20 januari werden ze weer aan het WaterHuis gekoppeld.
Vanaf nu hoeft er niets meer van het WaterHuis afgehaald te worden en nadert de voltooiing.

Inmiddels zijn we ons aan het richten van de organisatie rond het WaterHuis.
Schippers die met het WaterHuis willen varen worden binnenkort benaderd voor proefvaarten. Zorginstellingen, patiëntenvereniging e.d. kunnen laten weten of zij het WaterHuis voor een periode in gebruik willen nemen. De eerste gasten (privégezelschappen) hebben zich voor een dagje op het WaterHuis aangemeld.

Het WaterHuis is vanaf mei beschikbaar. Het gaat wellicht eerst naar Huizen, om vervolgens “op reis” te gaan. De verwachting is dat de eerste vaartocht naar Rotterdam is en wellicht worden andere plaatsen aangedaan. De vaarroute is afhankelijk van waar de gebruikers het WaterHuis wensen.

BlogBericht 20 januari 2023

Wederom heeft het BlogBericht lang op zich laten wachten. De bouw verloopt langzaam en het meeste werk dat gedaan werd, was voor de leek redelijk onzichtbaar. Er zijn vele tientallen meters kabels getrokken, de technische ruimte puilt uit met meters, kasten, airco’s en meer. Alles heel belangrijk, maar minder fotogeniek.
Wat wel mooi is om te zien is de ophanging van de motoren en de constructie benzinetank met de Centurion accu’s.

Vrijdag 20 januari was een gedenkwaardige dag. De dekcontructies waren enkele weken van het WaterHuis afgenomen om gegalvaniseerd te worden. Op vrijdag 20 januari werden ze weer aan het WaterHuis gekoppeld.
Vanaf nu hoeft er niets meer van het WaterHuis afgehaald te worden en nadert de voltooiing.
Inmiddels zijn we ons aan het richten van de organisatie rond het WaterHuis.
Schippers die met het WaterHuis willen varen worden binnenkort benaderd voor proefvaarten. Zorginstellingen, patiëntenvereniging e.d. kunnen laten weten of zij het WaterHuis voor een periode in gebruik willen nemen. De eerste gasten (privégezelschappen) hebben zich voor een dagje op het WaterHuis aangemeld.

Het WaterHuis is vanaf mei beschikbaar. Het gaat wellicht eerst naar Huizen, om vervolgens “op reis” te gaan. De verwachting is dat de eerste vaartocht naar Rotterdam is en wellicht worden andere plaatsen aangedaan. De vaarroute is afhankelijk van waar de gebruikers het WaterHuis wensen.

BlogBericht 14 oktober 2022

We hebben enkele weken geen update gemaakt, omdat er niet heel veel zichtbaar werk was gerealiseerd. Er zijn wel vele tientallen meters aan bekabeling getrokken, maar dat laat zich slecht zien. En dat is heel veel werk en belangrijk natuurlijk.

De laatste twee weken zijn er weer zichtbare vorderingen zoals de Frake Rabat buitenwanden van Hakee bouw.
Ook een mooi stukje techniek waar je weinig van ziet zijn de Ankreo spudpalen en de  motoren daarvan.
Naast de techniek is er ook iets te zien in het WaterHuis n.l. het monteren van de Benacci binnenwanden en het wasmeubel.
BlogBericht 2 september 2022

De bouwer Jan Visscher is weer terug van vakantie en is weer aan de bouw van het WaterHuis begonnen. Er zijn mooie stappen vooruit gezet.

Het dak is geplaatst. De keuken is geplaatst; afwerking volgt. Er is een begin gemaakt aan de buitengevel die is geleverd en gesponsord door HAWEE Bouw . De Suzuki buitenboordmotoren zijn binnen.

BlogBericht 22 juli 2022

Deze maand is de aandacht gericht geweest op het dak en wel het plaatsen van de zonnepanelen. Met dank aan een Stichting hebben we het aantal zonnepanelen maximaal kunnen uitbreiden.
Na het plaatsen van de rail hebben we de 16 zonnepanelen gemonteerd en is de bedrading aangelegd.

Ook in de meterkast zijn de omvormer en verdeelkasten gemonteerd. Zodra het dak erop gaat kunnen ze worden aangesloten. In een kelderbak liggen de lithiumaccu’s.

Vanwege de vakantie ligt de bouw helaas weer een paarweken stil. Midden augustus wordt de draad weer opgepakt.

BlogBericht 3 juni 2022

Er wordt enorm hard gewerkt, maar omdat Jan alleen is, verlopen de werkzaamheden helaas langzaam.

Het resultaat is echter steeds verbluffend en imposant.

BlogBericht 26 april 2022

 Vandaag was het een soort hoogte punt. Niet dat er veel spectaculaire veranderingen te zien waren, maar omdat twee heren van Bloemen de Maas het dek gingen opmeten. Het vooruitzicht is geweldig, want het WaterHuis krijgt geen voor- en achter terras, maar een scheepsdek!

Om het dek op te kunnen meten werden de romp en de constructie achter geplaatst. Deze worden weer gedemonteerd om gegalvaniseerd te worden.
Het dak is qua laswerk nagenoeg gereed om gecoat te worden. Daarna worden de zonnepanelen op het dak gemonteerd. Deze zijn inmiddels ook opgemeten en kunnen worden besteld.
De indeling van het WaterHuis wordt ook zichtbaar. Het keukenblok staat in een open verbinding met de voorkamer. Achter de keuken komt de badruimte.
BlogBericht 1 april 2022

De onderdelen waren al even “op reis” naar de spuiterij en inmiddels weer terug.
De drijvers zijn gecoat en het frame is gegalvaniseerd.

Inmiddels is de werf ook al vergevorderd met de constructie van het dak en de kozijnen staan klaar om geplaatst te worden.
Details van het WaterHuis worden nu zichtbaar, zoals de bakskisten, duw- en sleepogen en de studpalen.

Het dak wordt nog gecoat en het frame van het voordek wordt nog gegalvaniseerd en gaat dus een paar dagen weg, maar dan kan met volle vaart aan de bouw worden begonnen.

BlogBericht 2 maart 2022 

Het is even wennen als het onderstel van het WaterHuis gedemonteerd wordt en weer in stukjes de hal uit gaat.

Het is noodzakelijk om het onderstel te kunnen stralen en spuiten. De constructie tussen de drijvers wordt tevens gegalvaniseerd.

Volgende week komt alles weer terug en kan de bouw voortgezet worden.

Ondertussen komen de materialen voor de bouw wel binnen, zoals het glas en de materialen van Webasto.

Het is helaas wel duidelijk dat de bouw een grote vertraging oploopt. De werknemer heeft zich ziekgemeld en andere vaklieden zijn niet te vinden.

Wij hebben van Vaarkracht uit aangeboden om waarbij het kan fysiek te helpen.

We doen een oproep aan technische en handige mannen en vrouwen die een steentje willen bijdragen aan de bouw van het WaterHuis!

BlogBericht 28 januari 2022 

Het las- en montage werk duurt voort. Er zijn steeds meer details te zien, zoals de gaten in de drijvers waar opbergruimten komen, de kokers voor de Ankreo studpalen en de hekschroef.

In deze fase is het leuk om de kleurenstaal er even bij te houden, maar voordat de romp deze kleur (ral 5007) laat zien, zijn we even verder in het jaar.

Inmiddels hebben we ook een samenwerking met de firma’s voor de vloeren en de wanden van de badkamer. Het zijn twee prachtige merken.

Het was een mooi moment om even een proef te zien van de ophanging van de buitenboord motor.
BlogBericht 23 december 2021
Het was een mooi moment om de grote schuifdeur van de hal te openen en de basis van het WaterHuis te zien liggen. Inmiddels zijn de beide mannen van Visscher Jachtbouw een maand met het metaalwerk van de onderbouw bezig. Nu is te zien welk formaat het WaterHuis krijgt. Indrukwekkend!
Met deze basis kan ook worden gekeken waar de technische installaties komen.

De voorbereidingen hebben eerder plaats gevonden zo zijn er al bestellingen geplaatst bij Webasto voor de klimaatbeheersing en Victron voor de elektrische installatie. Beide firma’s leveren de materialen en apparatuur tegen zeer mooie “goede doelen” prijzen. Onze dank!

Voor het WaterHuis zijn de buitenboordmotoren ook al besteld. Door de lange en onzekere leveringen zijn we ruim op tijd. Er is gekozen voor twee Suzuki hightrust motoren met 60 pk
Naast al deze techniek zijn we ook bezig met de inrichting van het WaterHuis.

Met een deskundige op het gebied van interieur en meubilering is een “Moodboard” gemaakt. De sfeer die we beogen is “zakelijk beachy”.

Vandaag was ons laatste bezoek van het jaar.

Natuurlijk een mooi moment om de heren het eerste Oedipus bierpakket aan te bieden.

Oedipus brouwerij in Amsterdam verzorgt met een vrolijk, mooi en lekker bier arrangement de welkomstgeschenken op het WaterHuis.

BlogBericht 14 november 2021;
Een WaterHuis kopen hadden we nog niet eerder gedaan, dus we lieten ons bij meerdere aanbieders over de mogelijkheden informeren. Het was een boeiende bezigheid en we zagen prachtige uitvoeringen.
In maart besloten wij het WaterHuis bij Visscher Jachtbouw te laten bouwen.

Helaas werd het bedrijf door de corona getroffen en kwam er een aanzienlijke vertraging omdat andere schepen en WaterHuizen ons voor gingen.

Deze maand en na veel voorbereidende gesprekken is de bouw gestart.  Wij zijn blij!

Dat we het bouwen van het WaterHuis kunnen realiseren is in de eerste plaats te danken aan fondsen die ons financieel ondersteunen.

We zijn bijzonder verheugd dat ook bedrijven aan het WaterHuis deelnemen.

We noemen graag de drie grootste weldoeners, t.w.

Visscher Jachtbouw in Lemmer heeft de opdracht voor het bouwen van het WaterHuis gekregen omdat het ruime ervaring heeft in het bouwen van schepen.
Ze hebben de meeste disciplines in huis. Tijdens de voorbereidende gesprekken had Jan Visscher professionele oplossingen die ons veel vertrouwen in het bouwproces geven.

Onze voorkeur ging ook uit naar een metalen onderstel in catamaran uitvoering.
Het onderstel is heel stabiel en vormvast en geeft naar verwachting goede vaareigenschappen.

Lees ook deze verhalen

Over Vaarkracht

Leven met kanker is zwaar. De rollercoaster van onderzoek, onzekerheid en de lange reeks bezoeken aan het ziekenhuis eisen hun tol. Voor zowel de patient als zijn omgeving. Dan is het fijn als er een moment is waarop men even een nieuw perspectief kan ervaren. Even een moment geen kankerpatiënt zijn. Elk uur komen er in Nederland 13 kankerpatiënten bij die terecht komen in de mallemolen. Voor hen en alle andere patiënten organiseren wij een zorgeloze dag op het water.

Onze Missie

VaarKracht organiseert overal in het land vaartochten of een dagje op het water. Kleine belevenissen en pleziertjes vanuit even een ander perspectief. Daarom is onze missie ook simpel verwoord in onze belofte; ‘even een moment geen kankerpatiënt’. Samen met al onze vrijwilligers, de schippers die hun boot ter beschikking stellen en de horeca die zorgt voor een heerlijke lunch onderweg, bieden we al die mensen en hun omgeving een onvergetelijke dag.

Ook sponsor worden. Help mee.

De vaartocht of de dag in ons WaterHuis is gratis. Mede dankzij alle vrijwilligers en onze sponsoren hebben we zo al ruim 9000 patiënten een zorgeloze dag op het water kunnen aanbieden. Er is echter zo veel meer vraag die wij van harte proberen in te vullen met uw hulp. Help ons mee!

X