Geweldige vaardag vanuit Urk

Urk; Het was een geweldige dag!

Het weer was fantastisch met een strakblauwe lucht, temperatuur circa 24 graden en een mooi maar iets stevig windje. Dat is altijd op Urk.

De Havendienst Urk had circa 14 schippers bereid gevonden om op deze dag mee te varen. Het waren luxe motorboten en zeiljachten en meer klassieke schepen zoals kotters, een botter en een schouwtje. 

De voorbereidingen vonden op de dag ervoor, op vrijdagnamiddag plaats. Met vier vrijwilligers werden de materialen uit de busjes geladen op de plek gezet. Er kwam een opstelling van de picknick manden, kolboxen e.d. De levensmiddelen en drankjes werden gecontroleerd en in de koeling gezet. Het was een intensief maar altijd leuk begin van de vaardag op Urk.

Op zaterdag, de vaardag, waren de vrijwilligers rond 9.00uur op locatie en onder het genot van een koffie werd met elkaar kennis gemaakt en uitleg gegeven over wat er te doen was.

Het gereed maken van de catering was een hele klus, die zorgvuldig en onder leiding van Sylvia uitgevoerd werd. Het was mooi dat ook twee dames van Urk bij de catering hielpen. Rond half elf stond alles opgesteld om later door de schipper en gasten meegenomen te worden.

Om 10uur was er een palaver met de schippers. De meeste schippers hadden al eerdere jaren meegevaren en waren goed op de hoogte. Er werd kennis gemaakt met Angela die onze contactpersoon voor de schippers was en met Ruud die als medicus paraat stond.

Vanaf half elf kwamen de eerste gasten die nadat ze waren aangemeld in de Mijnzaal koffie met lekkers konden nemen en naar een film over Urk keken.

Om 11 uur was de opening en het welkom. Naast Robert, mede-initiatiefnemer van VaarKracht nam de burgemeester de heer van den Bos het woord.

Er werd stilgestaan bij het overlijden van de havenmeester Jan Jurrie van den Berg, de reden dat de vaardag niet zoals gebruikelijk in juni, maar nu in september plaats vond.

Een meer vrolijk moment was de uitreiking van de check die VaarKracht mocht aannemen. Dit was de opbrengst van het eerste kampioenschap palingroken op Urk.

 

De kennismaking van schipper met gasten was een spannend moment. Met wie varen we en op wat voor schip?  De schippers en gasten namen de catering en andere benodigdheden mee en liepen naar de schepen. Langzaam maar zeker raakte de kade leger en waren alle schepen vertrokken.

Na enige tijd voer de RIB van Klaas Post even uit om met Lieke (mede-initiatiefnemer van VaarKracht) en Ruud de medicus even langs enkele schepen te varen. Dat was met een hele hoge snelheid; altijd leuk!

Tussen 14.30 en 15.00uur kwamen alle schepen weer binnen en verzamelden de schippers en gasten zich buiten naast het havenkantoor. Daar was een gezellig terrasje gereed gemaakt voor de nazit. Natuurlijk onder het genot van een drankje en een visje van jan Post.

Het shantykoor de Zuiderzee zangers vrolijkten de aanwezigen op met sfeervolle liederen.
Toen kwam toch het moment op de vaardag te sluiten en de Havenmeesters, m.n. Eef en Riekelt heel hartelijk te bedanken en natuurlijk alle dank aan de schippers en sponsoren.

We kijken terug op een heerlijke uitwaai dag en hopen volgend jaar en in juni weer op Urk te mogen zijn. We kijken er naar uit!!

Sponsoren die deze vaardag mogelijk hebben gemaakt waren Jumbo, Boni, Leroy Vis, Bakkerij Brouwer en snackbar De Bolder.

 Tenslotte dank aan de vrijwilligers van VaarKracht. Zeer voortvarend en professioneel hebben zij een mooie organisatie opgezet, waarover iedereen alle lof uitte!

Lees ook deze verhalen

Over Vaarkracht

Leven met kanker is zwaar. De rollercoaster van onderzoek, onzekerheid en de lange reeks bezoeken aan het ziekenhuis eisen hun tol. Voor zowel de patient als zijn omgeving. Dan is het fijn als er een moment is waarop men even een nieuw perspectief kan ervaren. Even een moment geen kankerpatiënt zijn. Elk uur komen er in Nederland 13 kankerpatiënten bij die terecht komen in de mallemolen. Voor hen en alle andere patiënten organiseren wij een zorgeloze dag op het water.

Onze Missie

VaarKracht organiseert overal in het land vaartochten of een dagje op het water. Kleine belevenissen en pleziertjes vanuit even een ander perspectief. Daarom is onze missie ook simpel verwoord in onze belofte; ‘even een moment geen kankerpatiënt’. Samen met al onze vrijwilligers, de schippers die hun boot ter beschikking stellen en de horeca die zorgt voor een heerlijke lunch onderweg, bieden we al die mensen en hun omgeving een onvergetelijke dag.

Ook sponsor worden. Help mee.

De vaartocht of de dag in ons WaterHuis is gratis. Mede dankzij alle vrijwilligers en onze sponsoren hebben we zo al ruim 9000 patiënten een zorgeloze dag op het water kunnen aanbieden. Er is echter zo veel meer vraag die wij van harte proberen in te vullen met uw hulp. Help ons mee!

X